Kahvi, joka jää juomatta

26.09.2021

Ah joka-aamuinen kahvi. Tämä pieni hetki kotona, töissä tai koulussa piristää monia. Kahvi keitetään kotona tai haetaan kahvilasta mukaan (mieluiten omaan mukiin). Kerran ystäväni kysyi, olenko huomannut miten paljon kahvia menee hävikkiin. Nauroin mielessäni, että no en minä ainakaan ole koskaan hyviä käyttämättömiä kahvinpuruja heittänyt pois. Onneksi silti pysyin hiljaa, koska ymmärsin sitten pointin.

Sanoisinko, että jokaisessa suomalaisessa paikassa, olkoot se työpaikka, kokoontumispaikka, koulu, koti tms, keitetään kahvia - - ja heitetään pahaksi mennyt tai juomaton pois. Suomalaiset tuntien se tekee paljon pois heitettyä kahvia. Kahvi on edullinen ja yksinkertaisin tarjottava missä vain tilanteessa. Yleisimpiä ruokahävikkejä syntyykin kahvista.

Kahvi on uhkaavasti loppumasta maailmasta. Miksikö? Melkein kaikkiin ympäristöhaittoihin on nykypäivänä syynä ylituotanto. Kahvi saadaan kahvipavuista, joita kasvaa lämpimissä maissa. Tämä ihmeellinen kasvin hedelmä on rantautunut jokaikiseen maahan maapallolla. Jokaisessa paikkassa, missä tarjoillaan työkseen tai tarjoiltavaksi kahvia, keitetään kahvia yltiömäärin, jottei se lopu kesken. Loppu menee viemäristä alas. Tässä saattaa mennä jopa pannu tai kaksi. Mietitään sitten, montako kahvilaa maassamme on.


Miten sitten estää kahvihävikkiä?

Minäpä kerron hyvän vinkin: keitä kahvia vain oman tarpeesi mukaan. Kahvin juonti on terveellistä vielä silloin, jos päivässä nauttisimme vain yhden n. 3dl kupin kahvia. Itselleen kahvin määrä on helppo miettiä, mutta entä kun vieraat tulevat kylään? Tässä toinen vinkki: kahvia voi aina keittää lisää. Keitä siis kahvitarjoilut niukalla arvostelulla. Jos kahvihammasta jää vielä kolottamaan, toisen pannun tulemista kaikki jaksavat varmasti odottaa. Niukalla annostelulla säästytään kahvihävikiltä ja oma päivittäinen kahviannos pysyy terveellisyyden plussa puolella.

Sama pätee kahviloissa: ota se pienempi kahvi (omaan mukiin!) Tämän annoksen jaksat varmasti juoda, eikä tarvitse ainakaan valittaa kylmää kahvia, vaikka "kylmä kahvi kaunistaa", vai miten se meni.

Mitä tehdä ylijääneelle kahville?

1. Monesti pannun pohjalle huolimattomuuttaan jää tilkasta desiin kahvia. Voiko tämän hyötykäyttää? Hyvä vinkki tähän on säästää nuo pohjat ja tehdä itselleen myöhemmin esimerkiksi kylmä kahvijuoma, lisäämällä paljon valitsemaasi maitoa ja jäitä. Loraus jotain makeaa, kuten vaniljauutetta saat juomasta vielä maistuvamman. Kaakaon sekaan sekoitettuna saat taasen herkullisen mokkakaakaon. Reseptejä on vaikka kuinka.

2. Toisena hyvänä vinkkinä luin juuri, että keitetty musta kahvi on erinomainen lannoite kaikelle kasvillisuudelle. Kerää siis (mahdollinen) ylijäämä kahvi pulloon ja lannoita kasvejasi aika-ajoin. Näin saat pelargoniat kukkimaan. Kahvin voi sekoittaa myös veteen.

Miten hyötykäyttää käytettyä kahviporoa?

Keittäessämme kahvia kahvinpurut joutuvat suoraan biojätteisiin tai kompostiin. Eihän niitä voi käyttää uudestaan. Mutta on paljon vinkkejä, miten kahvinporoista voi repiä kaiken ilon irti.

1. Käytetyt kahvinporot toimivat hyvänä hajunpoistajana. Esimerkiksi vessassa tai muualla, missä hajut saattavat olla ongelma, on hyvä vierailuttaa kupillista kahvinporoja. Purut syövät hajua ja kohta tila on mukavampi muillekin.

2. Samoin kahvinpurut ovat hyväksi iholle ja hiuksille. Monet käyttävät kahvinporoja esimerkiksi kuorintaan ja saippuoihin. Tee esimerkiksi kookosöljyä ja kahvinporoja sekoittamalla itsellesi kuoriva kasvo- tai hiusnaamio tai kuori säihkysääret suihkussa. Älä huoli, kahvinporot eivät tuki viemäristöä.

3. Kohta alkaa taas puutarha kausi ja ötökät heräävät horroksestaan. Puutarhan tai kompostin omaavalla on varmasti joka keväisenä riesana muurahaiset. Niiden karkottamiseen käytetyt kahvinpurut ovat taasen ratkaisu. Ripottele puruja esimerkiksi kompostin ympärille tai talon kivetyksen viereen. Karvas kahvi ei maistu öttiäisille, eivätkä silloin mielellään tule sisälle taloonkaan. Kahvi on biohajoavaa, joten se kyllä maatuu maahan ripotellessa.

Miten sinä hyötykäytät kaiken kahvista irtoavan?