Jos viimeinkin jättäisit kauppakassin ostamatta

14.01.2022

On jo herran vuosi 2022 ja kestokassi-hype on ollut jo vuosikymmenen olemassa, silti yllättävän paljon näkee vieläkin ihmisiä roudaamassa 4-6 muovikassia Prisma-reissultansa. 

Muovikassi maksaa suurinpiirtein 20 snt. Ajatellaan, että käyt sinkkuna kerran viikossa kaupassa. Vuodessa aina uuteen muovipussiin tulee tuhlattua 10,40 euroa. Ei nyt kuulosta niin kamalalta, mutta kysynpä vain, mitä ajattelit tehdä näillä 52 muovipussilla? En usko, että roskiakaan kertyy (ainakaan kierrättävänä kansalaisena) kokonaista pussillista viikossa. Pariskuntana ruokaa tulee kannettua kaksinkertaisesti. Tämä siis tekee 20,80 euroa vuodessa. Pelkästään muovipusseihin. Ja niitäkin olet saanut haalittua vuoden loppuun mennessä jo 104 kpl. Jatketaan lapsiperheisiin. Kannat varmasti jopa viikottain neljäkin kassia ruokaa kotiin. Laskupäälläni se tekee jo 41,60 euroa vuodessa ja jopa 208 muovipussia. Tähän tarvitsee jo isomman laatikon kotoa. 

Vaikka rahallinen määrä ei paljoa hetkauttaisi, voisi sitten ajatella seuraavaksi kertakäyttöluontoista kulutusta sekä sitä, mitä kotiin tulee. Toivon mukaan kotiin tuleville muovipusseille löytää jatkokäyttöä muovienkeräykseen tai uudelle kauppareissulle. Myös muovipussit ovat nykyään pitkälti kierrätysmuovista tehtyjä. Kertakäyttökulutus on edellisten laskujen mukaan aika kova. 

Jossain vaiheessa hupatettiin, että paperipussit ovat parempi vaihtoehto, mutta itse olen tullut eri päätökseen. Paperikassit eivät kestä samanlaista painoa ja kulutusta kuin muovipussit. Ne tehdään vieläkin uudesta materiaalista, tosin uusiutuvasta toisin kuin muovipussit ovat jo suurimmaksi osaksi tai jopa kokonaan kierrätysmateriaalia. Paperipussien käyttöikä on paljon lyhyempi kuin muovipusseilla. Oletko ikinä ottanut kauppareissulle uudestaan samaa paperikassia? Lyön vetoa ettei vedä vertoja muovipussille.

Hedelmäpusseilla on vähä sama idea. Kauppareissulta saattaa ottaa jo toistakymmentä erilaista punnittavaa heviosastolta. En silti usko, että mikään talous saa samaa määrää viikossa kulutettua biojätteisiin. Nykyään myydään myös paperisia biojätepusseja, mikä on loistava idea varsinkin jos kotona löytyy polttouuni niille. Mutta toistaakseni itseäni, nämäkin pussit ovat aina uutta tuotantoa.

Mikä sitten olisi fiksumpaa?

Koska olemme menossa hyvää vauhtia kohti kiertotaloutta, olisi fiksumpaa olla olematta jarruna tälle tulevaisuudelle. Eli toisinsanoen, mitä jos vaihtaisit kertakäyttökulttuurisi tässä osin ainakin kestotuotteisiin.

Kestokassit. Kestokassin ei tarvitse olla IKEA-tuotantoa tai silmiin pistävä ässän puolukkakassi, vaikka nämä vetävätkin hirveästi tavaraa. Muovisissa kestokasseissa on se ihanuus, että niiden likaantumista ei tarvitse pelätä. Niitä myös voi ostaa melkein joka kassalta. Niitäkään ei silti tarvitse joka kauppareissulla ottaa mukaansa. Riittää, että haalit niitä tarpeidesi mukaan ja otat ne joka ikiselle ostoskäynnille mukaan. Vaihtoehtoina näille kasseille on mitä valloittavimmat puuvillakassit sekä myös pieneen tilaan taiteltavat pussukat. Menevät vaikka taskuun, joten turha valittaa. Kestokassien käytössä omaan kaupparutiiniinsa pitää vain lisätä ennakoiva kassien mukaan ottaminen. Siinäpä se. Vinkkinä lahopäille on se, että suikkaa yhden kassin jokaiseen laukkuun ja takintaskuun. 

Kestohedelmäpussit. Et ole voinut kävellä ohi läpinäkyvien kestohedelmäpussien. Myydään ihan siinä biojätepussien vieressä. Näppärä hintatarralappukin on kyljessä. Jos et halua ostaa 20 kestohedelmäpussia, niin oma kikkani on laittaa useampi hevi samaan pussiin ja liimata hinnat esimerkiksi kananmunakennoon. Tärkeintä kumminkin, että näytät pussin sisällön kassalla, mutta kassatyöntekijän on helppo myös piippailla viivakoodit jonkun muun tuotteen kyljestä. Pusseja on myös helppo pesaista jos multaporkkanat nuhrasivat tällä kertaa yhden.

Entä jos vahinko on jo sattunut?

Tarkoittaen sitä, että pusseja on jo suunnilleen sata. En lähtisi ensimmäisenä heittämään mainioita roskapusseja roskikseen noin vain. Tässä pari vinkkiä kotona löytyviin pusseihin.

Muovikassit. Muovikassit toimivat klassisesti roskapusseina, muovinkeräyspusseina, pullopussina tai säilömiseen tarkoitettuina. Näillä on myös hyvin monta muuta funktiota, joten saanen esitellä: postipakettikääre, lumppujen keräys (näistä saa monesti paikasta etuseteleitä), lahjoituspusseina (niitä voi myydä eteenpäin) ja uudelleen käytettävä kauppakassi. Itse opin äidiltäni näppärän tavan taitella muovipussi söpösti taskuun tai säilöön viemättä tilaa. Käy kurkkaamassa se instastorysta laskostuspallon kohdalta (@jemmapalvelut). Vink vink, ylimääräiset muovikassit onkin parempi taitella jemmaan, jotta näet helposti niiden määrän ja näin ne eivät myöskään vie paljon tilaa. Ja tee niille biojätepusseille samoin.

Paperikassit. Paperikassit kelpaavat myös mainiosti uudelleen käyttöön, ellet jo nakannut takkaan. Sekin on ok. Paperikasseihin voi myös säilöä kivasti vaikka mitä, koska se on hengittävämpi kuin muovi. Toimii myös kartonki- ja paperikeräyspisteenä, postipakettina sekä konttikassina. Paperikassin voi lajitella kumpaan vain, muttei märkänä.

Ylimääräiset kestokassit. Näille jos mille löytyy jatkokäyttöä. Ne kelpaavat mulla säilömiseen, puutarhasistutuksiin, haravoituille lehdille, klapeille, varastosäilytykseen (ei mene kylmässäkään miksikään), pullojen keräykseen, kaiken muunkin lajiteltavan keräykseen ja vaikka pulkaksi pulkkamäkeen. Tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Lahjoituskeskukset ottavat erittäin mielellään puhtaita ja ehjiä kestokasseja jälleenmyytäväksi. Vasta kun lattia näkyy läpi tai kassi repeää, se joutaa energiajätteisiin. 

Kangaskassit. Tähän voi luetella kaikki edelliset käyttötarkoitukset, mutta yksi hyvä on myös matkuksessa käytettävä kenkäpussi tai likapyykkikassi. Ehjiä ja hienoja kangaskasseja voi myös ihan myydä tai lahjoittaa. Rikkinäiset, mutta puhtaat voi laittaa lumppukeräykseen. Käyttökelvottomat taasen suoraan energiajätteeseen.

Muistetaan kauppareisslla kumminkin, että kaikki unohtelee. Itse koin monta vuotta virheitä itsetunnontuskia, kun jouduinkin unohduksissani ottamaan sittenkin kauppakassin. Koko ajan paranen tässä. 

Mitkä ovat sinun käyttökohteesi kasseissa?