Budjetoidaanko?

29.01.2022

Millainen rahankäyttäjä sinä olet? Tässä iässä jännästi alkaa olla jos minkälaista rahanmenoa, joten on ollut pakko paneutua paremmin siihen, minne raha oikeasti menee ja miten sitä voisi säästää. Liian monta kertaa on tullut odoteltua palkkaa kuin kuuta nousevaa. Ja joskus palkkapäivistä ei ole ollut mitään iloa. 

Joka kuukausi haluan saada rahaa myös säästöön ja sijoituksiin. Tämän ei tarvitse olla satoja euroja, vaan tärkeämpää on että säästöjä kertyy. Mielellään ne voivat myös kasvaa korkoa, sen takia suosittelen tutustumaan myös sijoituttamiseen. Myös hyvä vinkki impulssiostajille on se, että vetää siihenki rajat. Budjetoimalla omia tuloja ja menoja voi asettaa itselleen raamit, paljonko rahaa saa humputella. Tärkeintä on kumminkin ensiksi tietää kaikki pakolliset menot ja myös kiinteät tulot. Muuten ei lähetä humputtelemaan.

En ole koskaan joutunut ottamaan mitään lainaa (asunto on eri asia) ja olen ollut se, joka ensin säästää ja sitten ostaa. Toiset taas ottavat velan ja makselevat sitä hissukseen pois. Velkojen maksussa on vain se huono puoli, että maksettava korko saattaa olla hyvinkin suolainen Säästämällä et maksa mitään ylimääräistä. 

Oletko koskaan kirjoittanut ylös, mihin rahasi oikeasti häviää? Olen huomannut yllättävimpinä menoina olevan kuukausimaksut ja bensa. Ostin taas bussikortin, koska viimeisin tankkaus kävi kalliiksi. Tykkään muutenkin menoista, joissa on aina kiinteä luku. Tällä periaatteella kaikelle voi pistää kiinteän kulun. Sitä ei saa ylittää, mutta aina on paras päivä, jos jotain jää yli. Tähän kaikkeen auttaa oikeanlainen budjetointi. Vähän kuin kalenteriin pitää laittaa aikaa myös rentoutumiseen, budjetoinnissa tulee laittaa rahaa myös elämiseen ja nautiskeluun. 

En rupe nyt sen enempää rahasta puhumaan, mutta tein sinun arkesi avuksi kuukausibudjetointiin sopivan pohjan. Pohja on pdf-muodossa, josta sinun on helppo tulostaa se itsellesi. Jos tavoitteesi tälle vuodelle on säästäminen ,vaurastuminen, velkojen maksu pois tai mikä tahansa rahaan viittaava, tämä pohja on juuri sinulle. 

Muista, että budjetointi saattaa tuntua ahdistavalta, mutta shokkihoito on paras aloitus rahahuolille. Tehdään mielummin rahasta mukavampi asia. 

Ihanaa viikonloppua! Lataa pohjasi tästä alta.